skip to Main Content
| 06 - 116 280 66

wat is fascia?

Heb jij wel eens het woord Fascia gehoord? Maar weet je wat Fascia nu precies is? Fascia is eenvoudig gezegd een ander woord voor bindweefsel. En wellicht denk jij nu; Ja leuk, maar wat moet ik hiermee. Ik wil je vandaag verder uitleggen wat Fascia inhoud. en wat de betekend voor jouw dagelijks functioneren.

Misschien goed om te weten dat in de anatomie altijd verschillende structuren werden benoemd. In die tijd was het nog niet goed mogelijk om het bindweefselsysteem te onderzoeken. De technieken waren nog niet zover dat de functie en de werking kon worden verklaard. Inmiddels is hier mee onderzoek naar gedaan. Door middel van deze onderzoeken is er een nieuwe anatomie beschreven. Dit maakt dat wij ook rekening moeten houden met het Fascia systeem. Hier vandaan kunnen sommige klachten goed verklaard worden en behandeld worden.

Nieuwe anatomie

Het Fascia systeem wordt ook wel de nieuwe anatomie genoemd. De nieuwe anatomie is omschreven door een Amerikaanse anatoom Gil Hedley. In zijn onderzoek keek Gil onder andere naar onderlinge samenhang van structuren en het functioneren als geheel. Als in ons lichaam is aan elkaar verbonden door iets wat wij in het Nederlands bindweefsel noemen. Dit werd gezien als een passief systeem. Echter blijkt onder ander te zien op filmpje strolling under the skin. Dat het bindweefsel een actief systeem betreft. Er blijkt in het bindweefsel een spiervezeltje te zitten. Wat er voor zorgt dat het bindweefsel kan aanspannen en gerangschikt te worden aan de trekkracht.

Hierdoor wordt in de nieuwe anatomie dus niet over losse spieren gesproken maar over myofasciale structuren. Myo duidt op spier en fascia op bindweefel.

Fascia systeem

Als wij kijken naar het fascia/bindweefsel systeem. En we zien dit als een netwerk. In een netwerk kan het systeem optimaal functioneren en wordt alles in balans gehouden. Door een systeem wat balans houd door spanning en trekkrachten. Wanneer er een verstoring ontstaat in in het systeem, gaat dit ook invloed uitoefenen op de andere delen van het fascia systeem. Zo kunnen bijvoorbeeld klachten van de rug, ontstaan vanuit de enkel of knie. Om deze reden is het belangrijk dat wij samen de oorzaak van de klachten uitzoeken en gaan oplossen.

Het bindweefel houd dus alles bij elkaar. Dat is natuurlijk heel fijn. Echter reageert bindweefsel op invloeden  van buiten af, of stress. Hierdoor kunnen in de structuren veranderingen ontstaan. Te denken valt onder andere aan spierknopen (triggerpoints), verklevingen of verdikkingen van de Fascia. Wat pijnklachten kan geven maar ook kan leiden tot spierzwakte. Gelukkig kan je als je dit soort problemen opspoort en oplost. Dit proces kan omkeren.