skip to Main Content
| 06 - 116 280 66

Functionele Training

Wellicht is dit een term die je vast wel eens voorbij hebt horen komen. Of de term sport specifieke training. Maar al die termen zijn leuk maar wat betekend dit nu eigenlijk? En waarom kies je deze trainingsmethode?

Zoals altijd zijn er verschillende verklaringsmodellen. 1 van de manier waarop hier na gekeken kan worden is het motorisch leren. Bij het bewegen zijn er verschillende complexe biologische systemen actief. Hierin worden kracht en coördinatie samengevoegd om te zorgen dat een beweging goed verloopt.

 

Als je een nieuwe beweging leert, leer je eerst de motoriek aan. De hersenen die de beweging coördineren, slaan de beweegstrategie op. Maar het liefst is dit een beweegstrategie die moeilijk aan te leren is maar in meerdere situaties te gebruiken is. Daarom bieden wij deze prikkels op verschillende manieren aan waardoor je de beweegstrategie opslaat maar ook kan gaan toepassen binnen je sport.  Kort samengevat het lichaam maakt bewegingen robuust waardoor er steeds efficiënter een beweging kan worden uitgevoerd.

 

Een andere veel praktischer reden is, in het dagelijks leven maak je de beweging in de vrije ruimte. Als je bijvoorbeeld traint op fitness apparaten wordt de beweging vaak gestuurd of ondersteunt, daarnaast is dit vaak ook niet sport specifiek. Door te trainen in de vrije ruimte met de juiste instructies en begeleiding is het naar ons idee mogelijk om beter en sneller resultaat te krijgen.

Doordat de training sport specifiek kan worden ingezet is het grote voordeel dat door functionele training te gebruiken het mogelijk is om bij blessures te gaan werken aan terug te keren naar je eigen sport.