Ga naar hoofdinhoud
| 06 - 116 280 66

positieve gezondheid

Binnen de gezondheidszorg worden er verschillende begrippen gedefinieerd. Zo ook het begrip gezondheid. Dit levert natuurlijk de vraag op wat is gezondheid precies? Is dit de afwezigheid van een ziekte of gebrek? Of de vraag die je kan stellen; Is iemand die een beperking heeft doordat hij of zij in een rolstoel zit t.g.v. ongeluk wel of niet gezond.  Zo kun je wellicht meer voorbeelden verzinnen.  Maar is gezondheid heel zwart-wit. Vandaag wil ik het begrip gezondheid en positieve gezondheid met je bespreken.

Gezondheid

Gezondheid is een begrip wat o.a. is beschreven door de WHO (World Health Organisation). De definitie luidt als volgt; Gezondheid is een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden.  Ja dan vraag jij je als lezer misschien af. Wanneer ben ik gezond? Want wanneer ben je in een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden.

In de loop der jaren is de kijk naar gezondheid wel een beetje aangepast. Health as the ability to adapt and to self manage, in the face of social, physical and emotional challenges. Dit lijkt natuurlijk al meer op hoe gezondheid in elkaar zit. Aanpassen, veerkracht en zelf management. spelen een rol is jouw ervaren gezondheidstoestand. Jij bent niet je aandoening, ziekte of gebrek. Je bent een persoon, die doelen en wensen heeft. In het leven komen misschien wel fysieke, geestelijke en sociale uitdagingen voorbij. Misschien kan je de uitdagingen wel heel goed aan door middel van veerkracht, zelf-management en aanpassingen.  En voel jij je eigenlijk best wel gezond.

Je begrijpt wellicht dat er de afgelopen jaren verschillende discussie’s over gezondheid hebben plaats gevonden. Wat misschien wel een hele mooie kijk naar gezondheid is. Is wellicht de kijk van Institute for Positive Health.

Positieve gezondheid

De positieve gezondheid gaat uit van 7 tal gezondheid dimensie’s.

  • Fysiek welbevinden
  • Mentaal welbevinden
  • Zingeving
  • Kwaliteit van leven
  • Meedoen
  • Dagelijks functioneren.

Binnen het spinnenweb, kun je de 7 dimensies een score geven op een schaal 0-10. Let op het is jouw persoonlijke score. Hier hangt geen oordeel aan van goed of fout. Je kan het spinnenweb gebruiken, om inzicht te krijgen hoe jouw spinnenweb er uitziet. Wat vind jij er van? Ben jij tevreden? Wil je iets veranderen? Wat wil dan je veranderen? Welk gevoel levert de verandering jouw op?

Vandaar uit kan je kijken naar wat heb ik nodig. Welk eerste stapje kan je zetten richting jouw doel. De kunst is om in kleine stapjes te werken. Hierdoor is het mogelijk om je actie uit te gaan voeren. Daarnaast is het ontzettend belangrijk dat de actie bij jouw als persoon past.

spinnenweb van de positieve gezondheid
spinnenweb positieve gezondheid

Wat ik mooi vind aan het gebruik van het spinnenweb is dat dit een mooi tool is om te kijken naar wat jij wil veranderen. Ik kan je coachen, om stappen te maken. Hiervoor zijn verschillende gesprekstechnieken, coaching tools en de kennisoverdracht die jouw kunnen helpen om jouw route te bepalen en te bewandelen. Maar door dat jij je eigen doel bepaald en de regie heb over de route. Is het mogelijk dat je echt de doelen met blijvend resultaat kunt halen.

Wil jij weten of dit iets is voor jouw? Of wil jij aan de gang en echt resultaat halen? Kunnen wij samen kijken of ik de juiste persoon ben om je te helpen in jouw persoonlijke traject. Neem vandaag nog contact met mij op.