skip to Main Content
| 06 - 116 280 66

Motivatie

Is het voor jouw herkenbaar? Dat je hebt een voornemen, na de vakantie weer een paar kg afvallen of het sporten weer op te pakken. En het lukt je maar niet om te starten. De reden kan zijn dat je de intrinsieke motivatie nog niet gevonden hebt. Of dat je huidige gedrag meer voordelen heeft dan je nieuw/gewenst gedrag. Ja dat klinkt ingewikkeld. En misschien denk je. Wat kan ik hiermee?

Vandaag wil ik je graag uitleggen hoe motivatie werkt. En vooral wat jij kan doen om je motivatie te vinden. Ik hoop je hiermee op weg te helpen naar jouw doelstelling.

Motivatie wat is het?

Het begrip motivatie is wat jouw drijft om een bepaalde actie of een bepaald gedrag uit te voeren.

Dan heb je nog steeds te maken met verschillende soorten motivatie. waarvan bepaalde vormen van motivatie beter werken op de lange termijn. Ik wil je vandaag mee nemen in een aantal voorbeelden:

Externe motivatie:

Is de motivatie die van buitenaf komt en minder van binnen uit. Er bestaan verschillende modellen. in het model van Rayn &  Deci zie dat de motivatie steeds dichter bij de intrinsieke motivatie komt.  Dit kan worden onderscheiden in externe druk, interne druk, persoonlijke zingeving en integratie.

#externe druk

Dit is bijvoorbeeld wanneer de huisarts zegt dat je een paar kg moet afvallen omdat dit beter is voor je gezondheid omdat je bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk of diabetes hebt. Het nadeel is dat je een actie gaat doen omdat je dit moet. Waardoor het uiteindelijk niet lukt om het gewenste gedrag/doel te behalen. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 80% na 3 maanden stopt. Vandaar dat dit niet de motivatie is wat ik jouw persoonlijk aanraad.

#interne druk

Dan komt je actie voor uit schaamte, waardoor je bijvoorbeeld jezelf oplegt dat je iets moet doen. Het moeten is over het algemeen niet de beste motivator. Om de actie daadwerkelijk vol te kunnen houden.

#persoonlijke zingeving

Persoonlijke zingeving is dat je iets gaat doen omdat dit voor jouw persoonlijk goed is. Dan staat het willen op de voorgrond. waardoor het voor jouw makkelijker is om tot actie over te gaan. Voordeel is dat je vrijwillig tot actie over gaat. Waardoor het volhouden makkelijker wordt.

#Integratie

Integratie is iets aanpassen waardoor je meer harmonie ervaart, en komt voort uit plezier.

#Intrinsieke Motivatie

Voordeel van intrinsieke motivatie is dat dit vooral plezier oplevert. Je doet iets vanuit passie en het heeft jouw interesse. Dit maakt het makkelijker om je doel te kunnen halen.

Je zult begrijpen dat de laatste 3 genoemde bijdragen aan motivatie op een positieve manier en dat dit helpt om je doel te kunnen bereiken.

Hoe kan je hiermee verder?

Een model is leuk. Maar wat kan je er mee? Wellicht kun je inschatten waar je motivatie momenteel zit. Het zou kunnen dat je nu op een stukje komt waarbij je hulp nodig hebt om je motivatie te vinden. Je kan jezelf een aantal vragen stellen die helpend zouden kunnen zijn. Maar soms kan een gesprek met een coach je helpen om verder te komen en je diepere motivatie te vinden.

In een coach gesprek kijk ik samen met jouw, te kijken naar de reden, je wensen/verlangens, de mogelijkheden en waarom. Dit doe ik niet door jouw op te leggen wat je moet doen. Ik ga uit van partnerschap, waarbij ik jouw probeer te coachen naar jouw doel.

Mocht je het eerst zelf willen proberen. Om jouw motivatie te vinden? Stel jezelf deze vragen?

  • Wat wil ik bereiken?
  • Waarom wil ik dat bereiken?
  • Wat levert het mij op om hieraan te werken?
  • Wat gebeurt er als ik dat niet doe?
  • Hoe kan ik dit aanpakken?

Succes! Mocht het je niet lukken. Ik wil je graag helpen om je wensen en verlangens wel te bereiken. Je bent van harte welkom om contact met mij op te nemen.