skip to Main Content
| 06 - 116 280 66

stress

Het kan voorkomen dat je stress ervaart. De reden waardoor er stress wordt ervaren kan natuurlijk zeer uiteenlopend zijn. De cijfers van het aantal mensen die een burn-out hebben of hebben gehad zijn helaas schrikbarend hoog. Maar wist je dat stress eigenlijk geen gevaar is? Maar dat een stress reactie een respons is om jouw te beschermen? Graag leg ik het je verder uit.

In de oer tijd moesten wij mensen overleven in de natuur. We waren aan het jagen, op zoek naar eten. In onze zoektocht naar eten kon het gebeuren dat je gevaar tegen komt. Dus even ter verbeelding; je loopt in het oerwoud, zoek naar eten. Maar in eens sta je oog in oog met een leeuw. Kortom er is acuut gevaar. Dan zijn er een aantal responsen die je helpen om te overleven. De responsen die kunnen ontstaan zijn vechten, vluchten (of freez).

Vechten, Vluchten of Freez

Vechten is misschien niet de meest handige respons als je oog in oog staat met een leeuw, vluchten wellicht wel. Om te kunnen vluchten, moet het lichaam heel snel reageren er moet o.a. adrenaline vrijgemaakt worden. Door de processen die gebeuren tijdens een stress respons ben je instaat om te vluchten en worden andere processen zoals honger gevoel, stofwisseling uitgeschakeld omdat overleven prioriteit nummer 1 is op dat moment. Het is natuurlijk niet handig als je moet vluchten en je ervaart dat je honger hebt, of naar de wc moet of ervaart pijn of vermoeidheid. Kortom je bent in de overlevingsmodes. Zodra de leeuw weg is zal de stress respons verdwijnen, en hersteld het lichaam weer. En kan je weer verder met jagen omdat je moet eten.

Tegenwoordig

In de tegenwoordige tijd is onze trigger om stress te ervaren veranderd. De trigger is niet meer de leeuw, maar kan b.v. een te hoge werkdruk zijn. Maar ons stress respons is niet veranderd. Dus wellicht voel je hem al aan komen. We hebben last van een aanhoudend stress respons ons lichaam gaat in de overlevingsmodes. Omdat de trigger blijft, zou het stressrespons ook aanhouden.

Dit stress respons heeft op de lange termijn, voor de processen in ons lichaam wel wat consequenties. En kan hierdoor gaan leiden tot gezondheidsklacht zoals spierpees klachten maar ook burn-out.

Hoe om te gaan met stress

Is het dan dat niksen je gaat helpen? Nee waarschijnlijk niet. natuurlijk helpt het om op vakantie te zijn als je alles los kan laten om even uit de stress respons te komen. Maar zodra jij je weer in de situatie bevind en de trigger weer aanwezig is, zal het stress respons weer opnieuw optreden. Kortom zal je de stressor moeten gaan herkennen, en daar een strategie op vinden om de stressor anders de classificeren waardoor je niet in het stressrespons komt.

Daarnaast zijn er andere mogelijkheden om de stressrespons af te remmen. Een mogelijke optie is sporten. Door sporten moet je wel een bepaalde prikkel halen, kun je het stress respons neutraliseren door middel van het cortisol respons.