skip to Main Content
| 06 - 116 280 66

Waarom voel je je beter door sporten?

Misschien is dit ontzettend herkenbaar. Je ervaart vermoeidheid het lijkt alsof je geen energie hebt. Bij thuis komst na een dag hard werken denk je ik ga eerst ff lekker op de bank zitten. Je zit  op de bank en langzaam aan merkt dat de energie verdwijnt. En ja hoe graag je ook van plan was na het werk te gaan sporten, maar de werkelijkheid is dat je weer een hele avond op de bank hebt gezeten. Dit terwijl je eigenlijk bedacht had te gaan sporten. Maar wellicht zijn er ook dagen dat je moe bent. Maar toch even bent gaan sporten, en dat je bij thuis komst ervaart dat je meer energie hebt. Dat is natuurlijk een heerlijke ervaring.

Maar ja hoe werkt het dan? Moe zijn, fysiek inspannen en je daarna beter voelen. Wat gebeurt er in het lichaam als je aan te sporten bent. Tijdens het sporten/fysiek actief bezig zijn gebeuren er verschillende fysiologische processen. Deze verschillende processen dragen bij aan het feit dat er energie wordt vrijgemaakt in de spieren en er bepaalde stoffen vrijkomen die zorgen voor een prettig, gelukkig en energiek gevoel. Het energie vrijmaken zorgt ervoor dat je de inspanning kunt doen. Voor de liefhebbers wil ik kort uitleggen hoe er energie wordt vrijgemaakt voor de inspanning en de scheikundig formules.

Energie systemen

Als je gaat inspannen is het eerste systeem wat geactiveerd wordt het fosfaat systeem. In de spier zit een stof genaamd ATP. De ATP veranderd door de spiercontractie in ADP + P + energie hier komt na ongeveer 20 seconde het creatine fosfaat systeem bij (CP: C + P +energie). Wellicht voor de meeste een ingewikkelde scheikundige formules.

Vanaf 20 seconde tot 2 minuten wordt het 2e systeem actief. In dit systeem worden koolhydraten (KH: e + mz) gebruikt om energie op te wekken. Omdat dit systeem zonder zuurstof werkt krijg je een rest product genaamd melkzuur. Dit moet later na de inspanning weer omgezet worden in bruikbare stoffen wanneer er weer voldoende zuurstof aanwezig is.

Het 3e systeem wat geactiveerd word is het zuurstofsysteem. Dit is een systeem wat rustig op gang komt en wat na ongeveer 2 a 3 minuten voldoende actief is om energie te leveren. Tijdens de inspanning. In dit systeem worden koolhydraten, vetzuren of aminozuren gebruikt als energie bron.

Kortom je gebruikt energie, er zijn veel systemen actief om energie te leveren. En toch voel je na 30 minuten hardlopen beter. Naast de energie systemen gebeurt er nog meer in het lichaam. Dit wil ik graag aan je proberen uit te leggen.

Andere processen die plaats vinden tijdens het sporten.

Sporten of bewegen heeft effect op de hersenen en/of het neurologische systeem. Natuurlijk want bewegen moet worden aangestuurd, door de hersenen en daarmee het neurologische systeem. Daarnaast komen er ook andere neurotransmitters vrij. Voor de liefhebbers heten de stofjes endorfine, serotonine en dopamine. Endorfine geeft een euforische gevoel en verminderd pijnklachten. Serotonine geeft een gelukkig gevoel regelt verder je eetlust, gemoedstoestand en slaap. En als laatste Dopamine geeft een gevoel van beloning, zorgt dat je door blijft gaan. Deze neurotransmitters komen ongeveer vrij na 20 tot 30 minuten sporten.

Een ander iets wat bijdraagt aan het gevoel van jezelf prettiger voelen na het sporten, is dat je door intensief sporten je hoofd leeg maakt. Door het intensief sporten verander je jouw gedachten. Je laat even los waar je mee bezig bent b.v. piekeren, heel erg gefocust met iets bezig zijn. Als je dat los kan laten, kan het wel eens gebeuren dat je spontaan een ander idee hebt gekregen. Dit komt omdat je o.a. creatiever wordt en er meer ruimte is gekomen voor ander oplossingen. Hierdoor ervaar je minder stress. Daarnaast kan sporten bijdragen aan het verlagen van je cortisol (hormoon dat stress reactie geeft).

Sporten helpt door het aanmaken van serotonine wat omgezet wordt in melatonine ervoor dat je beter kunt slapen. Hierdoor wordt je de volgende dag uitgeruster waker, met positieve nieuwe energie.

Kortom toch wel een goede reden om na een dag hard werken nog even lekker te gaan sporten.

Hopelijk heb ik hiermee een klein beetje inzicht gegeven in de effecten van sporten. Wil je meer weten? Stel mij gerust een vraag dan ga ik proberen je vraag zo goed mogelijk te beantwoorden.