Wat zijn de FITT factoren?
Wellicht heb je de term FITT factoren wel eens gehoord. En denk jij wat bedoelen ze hier nu mee? En wat kan ik hiermee in mijn eigen training? In dit blog ga ik je uitleggen wat de FITT factoren zijn. Hoe jij dit in jouw persoonlijk training kan toepassen kan ik in dit artikel geen antwoord op geven. Wel kan ik je handvatten geven wat je hiermee zou kunnen.
F staat voor Frequentie
Het is niet per definitie zo dat hoe vaker je traint hoe meer hypertrofie je krijgt door de training. Het herstel is namelijk ook erg belangrijk. Als wij kijken naar herstel hebben we te maken met een training. Na de training ben je zwakker. Hierna ontstaat er een herstel proces. Daarna ben je sterker door de supercompensatie. Hierop zijn een aantal factoren van invloed: je slaap en kwaliteit van slaap en je voeding.
I staat voor Intensiteit
Welk type spiervezel je wilt trainen, bepaald de weerstand en aantal herhalingen die nodig zijn.
T staat voor tijd (tussen de series)
Geen rust tussen series is niet goed. Natuurlijk moet de rust tussen de serie niet te lang zijn. Meestal 30-45 seconde rust tussen de serie.
T staat voor snelheid van het bewegen.
Snelheid van het bewegen bepaald je trainingseffect. Bij voorkeur het excentrisch traject heeft het meeste effect voor de hypertrofie. Bijvoorbeeld 4 tellen heen en 8 tellen terug heeft meer effect 2 tellen heen en 1 tel terug. De aantal tellen is afhankelijk van welke spiergroep en in welk systeem je wilt trainen.
Wat betekend dit voor jouw training?
Ga niet elke dag de zelfde spiergroepen trainen. Geef je lichaam ook de kans om te herstellen. Bedenk goed welke type spiervezels je traint, om de weerstand en het aantal herhalingen te bepalen. Als je meerdere series doet neem korte rust pauze. Probeer het excentrisch beweegtraject langzamer te doen dan het concentrische traject van de beweging voor meer trainingseffect.
Wil jij meer weten? Wil jij een persoonlijk trainingsschema? Schroom niet om met mij contact op te nemen.