Ga naar hoofdinhoud
| 06 - 116 280 66

Last hebben van je enkel is erg vervelend. Dit beperkt je in het dagelijks leven, met sporten. Wij begrijpen als geen ander dat je graag snel van deze klachten af wil. Maar ook dat je wellicht verschillende vragen hebt die bij je opkomen.

Wat kan ik doen tegen pijn in mijn enkel?

Pijn in de enkel kan verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende enkel blessure is pijn klachten t.g.v. het verzwikken. Ook wel genoemd als door je enkel gaan. Tijdens het zwik moment komen verschillende weefsels rond het enkel gewricht op spanning. Dit kan zorgen voor schade b.v. gescheurde enkelbanden.

Als je pijnklachten hebt t.g.v. gescheurde enkel banden kan je er voor kiezen om te koelen. Als je een coldpack gebruikt is het wel raadzaam om hier een theedoek tussen te doen. En niet langer dan 15 minuten te koelen. Daarnaast is het raadzaam om te belasten op geleiding van de pijn.

Wanneer de pijnklachten afnemen kan je heel rustig aan de belasting weer opbouwen. Hierbij kun je eventueel oefeningen doen.

Wat zijn de symptomen bij gescheurde enkelbanden?

Meestal is er een trauma moment geweest zoals een misstap of een val waarbij je voet een extreme kanteling maakt meestal naar binnen soms naar buiten. Hierbij kun jij je enkelbanden scheuren. Daarna ervaar je vaak pijnklachten, ontstaat er zwelling en een blauwe plek. De eerste 2 dagen zijn de klachten meestal iets heftiger, daarna nemen de klachten langzaam af.

Schade aan de enkelbanden kan voorkomen in meerder gradaties: enkelbanden verrekt, enkelbanden ingescheurd, enkelbanden afscheuren waarbij het kan voorkomen dat er ook een beschadiging is ontstaan aan het bot. Wanneer er beschadiging is van het bot wordt er in het ziekenhuis meestal gekozen voor zacht gips en daarna een brace.

Het herstel van gescheurde enkelbanden

Meestal vind er binnen 6 weken volledig herstel plaats. Het kan soms voorkomen dat er instabiliteitsklacht van de enkel aanwezig blijven. Het kan dan zinvol zijn om hier specifiek oefeningen voor te doen.

Wat zijn de symptomen van een enkelbreuk?

Het kan voorkomen dat je door een ongeval een breukje ook wel fractuur genoemd op loopt. Aan de hand van de ottawa Ankle Rules. Word er een inschatting gemaakt of er sprake kan zijn van een breukje. Deze regels worden in het ziekenhuis gebruikt om te beslissen of een röntgenfoto maken zinvol is.

  1. niet kunnen belasten
  2. pijn bij palpatie (drukken) van de 6 cm van het onderste deel van het scheenbeen, de binnenste knobbel
  3. pijn bij palpatie van de 6 cm van het onderste deel van het kuitbeen, de buitenste knobbel
  4. pijn bij palpatie aan de voetwortelbeentje van de kleine teen
  5. pijn bij palpatie van het os naviculare (botje van de voet aan de binnen zijden)

Als uit röntgen diagnostiek blijkt dat er een breukje zit. Bepaald de arts in overleg met je wat de beste behandeling is. Soms kan dit gezet worden, en een enkele situatie moet er gekozen worden om te opereren.

Wat kan de fysiotherapeut voor je betekenen?

Het kan zijn dat je na dit behandeltraject bij de fysiotherapeut komt. Dit kan een aantal doelen hebben zoals:

  • het verbeteren van de mobiliteit van het enkel gewricht,
  • verbeteren van het looppatroon
  • verbeteren van de stabiliteit
  • het weer kunnen sporten, begeleiding bij terug keer naar sport

Wil je advies of begeleiding op maat. Wij staan graag voor je klaar. Leonie heeft zich als fysiotherapeut en ervaringsdeskundige uitgebreid in deze materie verdiept. Wij adviseren je dan ook om met Leonie contact op te nemen voor een passend revalidatie traject wanneer je klachten van je voet of enkel ervaart. Afspraak plannen kan naast bellen, appen en mailen ook online.

fysiotherapie zeist

 

 

 

Laatst bijgewerkt 17-06-2020

Auteurs: Leonie de Bree MSc, fysiotherapeuten

Bronnen:

Richtlijnen KNGF

NHG Beweegstandaard

VGS

Orthopedie boek van Prof. Verhaar, dr. v Mourik

Probleem georiënteerd denken in de orthopedie van dr. Ensing et al.

Oefentherapie bij enkel en voet aandoeningen van Philip Roosen & Fabienne van de Steene

thuisarts