Frozen shoulder is wellicht een term die je wel eens voorbij hebt horen komen. Misschien vraag jij je af wat is dat nu precies? En wat kan er aan gedaan worden. Graag willen wij je hier wat uitleg overgeven.
Wat is een frozen shoulder?
Een frozen shoulder betekend een “bevroren schouder”. De schouder wordt dan in de loop van der tijd stijf waardoor de beweging steeds minder wordt en uiteindelijk beweegbeperkingen ontstaan. Daarnaast ontstaan er veel pijnklachten. Het begint zijn de klachten rondom het schoudergewricht. In een laterstatium kunnen er ook ervaren worden in de bovenarm en nekklachten. De pijn en beweegbeperking wordt veroorzaakt door een ontsteking van het gewrichtskapsel. Binnen enkele weken tot een paar maanden kun je de schouder steeds minder goed bewegen.
De oorzaak van een frozen shoulder is vaak niet duidelijk. Er zijn vermoedens dat het ontstaat door zwaar belastend werk, veel boven het hoofd te werken, veelvoudig dezelfde beweging te maken, langdurige stress of door het niet gebruiken van de arm, als deze bijvoorbeeld in het gips zit. Soms ontstaat het ook na een val of operatie.
Een frozen shoulder komt het meest voor op een leeftijd van 40-60 jaar. Het komt vaker voor bij vrouwen dan mannen en vaker de niet-dominante zijde als de dominante zijde. De gemiddelde duur van een frozen shoulder is meer dan 30 maanden.
Fases van een frozen shoulder
Frozen shouler wordt ingedeeld in verschillende fases. Graag nemen wij je mee in de uitleg over wat er gebeurt in de verschillende fases.
Fase 1; Pijnlijke ‘freezing’ (bevriezende) fase
Deze fase duurt over het algemeen 2 tot 9 maanden. Er is sprake van pijn en toenemende stijfheid van de schouder zonder oorzakelijk moment. De pijn wordt ook in rust gevoeld en is vaak ’s nachts het hevigst.
Fase 2; Progressief ‘frozen’ (bevroren) fase
Deze fase duurt over het algemeen 4 tot 12 maanden. De pijn neemt geleidelijk af maar de stijfheid blijft aanwezig. Pijn is er alleen bij eindstandige bewegingen. Het naar buiten draaien van de arm is vaak niet mogelijk
Fase 3; Resolutie of ‘thawing’ (ontdooiende) fase
Deze fase duurt over het algemeen 12 tot 42 maanden. De symptomen verdwijnen langzaam, maar vaak blijft er een bewegingsbeperking over.
Welke symptomen horen bij een frozen shoulder?
De symptomen die voorkomen bij een frozen shoulder zijn:
- geleidelijk optredende pijn
- pijnlijke buitenzijde van arm en schouder
- optillen en draaien van de arm zijn pijnlijk
- pijn bij bewegen van de schouder
- bij langer klachten ook pijn in rust.
Behandeling van een frozen shoulder
Meestal gaat een frozen shoulder vanzelf over. Zoals beschreven bij de fases kan dit proces wel lang duren. In het proces kan de hulp van een fysiotherapeut belangrijk zijn. Wij kunnen je helpen bij het bewaken van de balans tussen ontspanning en inspanning, leren omgaan met de beperkingen, een oefenprogramma opstellen om het herstel te bevorderen en helpen om de pijn in de schouder/bovenrug en nek te verminderen.
Belangrijkste advies wat we kunnen geven bij een frozen shoulder is om zo veel mogelijk te blijven bewegen. Let op! Altijd bewegen binnen de pijngrens! Oefeningen die u zelf kunt proberen zijn:
- laat je arm hangen en draai voorzichtig een cirkeltje. Niet te groot maar altijd binnen de grenzen van de pijn.
- Zet je handen tegen de muur en probeer voorzichtig met de vingers omhoog te lopen.
- Ga tegen de muur staan met de handpalmen plat op de muur. Probeer je arm zijwaarts omhoog te schuiven op de muur, zo ver als het gaat.
gepubliceerd juli 2020, update september 2020
Geschreven door Leonie de Bree, Fysiotherapeut
Bronnen
Boeken:
Onderzoek en behandeling van de schouder door Koos van Nugteren
Wilt u meer informatie u kunt betrouwbare patiënten informatie vinden op