skip to Main Content
| 06 - 116 280 66

Wat is geriatrie fysiotherapie?

Geriatrie fysiotherapie is fysiotherapie die specifiek gericht is op problemen waar ouderen tegen aan kunnen lopen. De geriatrie fysiotherapeut heeft kennis van ouderdomsziekten is hierdoor gespecialiseerd in het behandelen van ouderen met meervoudige gezondheidsproblemen met de daarbij passende fysiotherapeutische behandeling. Bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte, de ziekte van Parkinson, diabetes, dementie of een breuk na ongeval.

Als geriatrie fysiotherapeute geef ik u handvatten waardoor u beter kunt functioneren en langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen. Het kan voorkomen dat ik voor de fysiotherapeutische behandeling ik bij u thuis kom. Hierdoor kunnen we samen in u persoonlijke omgeving kijken wat de mogelijkheden voor u zijn.

Fysiotherapie aan huis kan ook ingezet worden als het te belastend is voor u om naar de praktijk te komen. Een eis van uw zorgverzekeraar kan zijn dat er een verwijzing van een arts moet zijn. Er zijn een aantal indicaties waarbij Fysiotherapie aan huis is geïndiceerd zoals na een nieuwe knie of nieuwe heup omdat u dan tijdelijk minder mobiel bent.

Waarvoor kan je bij de geriatrie fysiotherapeut terecht?

U kunt bij de geriatrie fysiotherapeut terecht indien u klachten ervaart door het ouder worden. Door het ouder worden is een goed functionerend lichaam niet meer vanzelfsprekend en kunnen o.a. lopen, traplopen, fietsen, wassen, aankleden of huishoudelijke activiteiten moeilijker worden.

U kunt bij de geriatrie fysiotherapeut o.a. terecht met de volgende klachten/aandoeningen;
– Chronische meervoudige (complexe) aandoeningen
– Dementie
Vallen, angst om te vallen
– Revalidatie na (ziekenhuis) opnamen
Pre/postoperatieve begeleiding
Ziekte van Parkinson
– CVA (Beroerte)
COPD (longaandoening)

Osteoporose (botontkalking)
– Problemen in het dagelijks functioneren
– Preventie adviezen aan zorgverleners en mantelzorg(ers)

fysiotherapeut ouderen

Wat doet een geriatrie fysiotherapeut?

De geriatrie fysiotherapeut brengt tijdens de eerste afspraak (deze afspraak duurt 1 uur) uw klachten zorgvuldig in kaart. Onder andere worden uw gezondheid en dagelijks functioneren besproken, daarna wordt samen met u een behandelplan opgesteld. Dit behandelplan is afgestemd op uw fysieke mogelijkheden en wensen. De behandeling kan o.a. bestaan uit;
– looptraining,
– evenwichtsoefeningen,
– valkpreventie, arm- en handtraining of
– oefenen van het opstaan uit bed of stoel,
– advies en voorlichting.

Indien nodig wordt de behandeling afgestemd met andere zorgverleners en/of uw mantelzorger.

Behandeling van de geriatrie fysiotherapeut

Voor behandeling kan ik indien gewenst bij u aan huis. Dan kan ik als Geriatrie Fysiotherapeut specifiek voor uw situatie voorlichting en advies geven en/of specifiek oefenen.

 

De regelmatig bij te scholen op het gebied van geriatrie fysiotherapie. Zorg ik dat mijn kennis up to date is. Daarnaast ben ik aangesloten bij de beroepsvereniging van Geriatrie fysiotherapeuten. Leonie is aangesloten bij chronisch zorgnet, parkinsonnet en neemt deel aan het regionale geriatrie netwerk.

 

Wilt u meer weten. Neem gerust contact op.

of lees de ervaringen van andere patiënten

Leonie de Bree

Update: juni 2020

Auteur: Leonie de Bree

Bronnen

KNGF

NVFG

SOMT