Ga naar hoofdinhoud
| 06 - 116 280 66

Wat is COPD?

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease is een verzamelnaam voor verschillende chronische aandoeningen aan de longen zoals longemfyseem en chronische bronchitis.

Bij COPD kunnen de longen niet meer voor volle 100% werken, doordat deze constant ontstoken zijn (chronische bronchitis) of omdat er longblaasjes verloren gaan (longemfyseem). Hierdoor komt er minder zuurstof binnen, wat zorgt voor een benauwd gevoel, ook zonder inspanning.

copd fysiotherapie

Welke symptomen wijzen op COPD?

Een aantal symptomen die voorkomen bij COPD zijn:

  • Benauwdheid/kortademigheid en/of piepende ademhaling bij inspanning
  • Hoesten en slijm opgeven
  • Weinig energie
  • Regelmatig luchtweginfecties (hierdoor gaat helaas de conditie verder achteruit)

De arts kan door middel van een FEV1 test vaststellen of er een obstructie is in de luchtwegen. COPD wordt geclassificeerd in 4 Gold stadia

1     Mild                >80% van de FEV1 waarden
2     Matig               50-80% van de FEV1 waarden
3     Ernstig             30-50% van de FEV 1 waarden
4     Zeer ernstig    <30% van de FEV 1 waarden

De arts kan u medicatie geven om de longen te verwijden en de ontstekingen te verminderen.

De fysiotherapeut die geschoold is in COPD kan u helpen om uw conditie op peil te brengen en te houden, door middel van training en/of ademhalingsoefeningen.

Waarom is het belangrijk uw conditie op peil te houden?

Door voldoende te bewegen en uw conditie op peil te houden, raakt u minder snel vermoeid, kunt u sneller herstellen na een infectie en ervaart u minder benauwdheid bij inspanning.

Een belangrijk trainingseffect is dat de spieren die getraind worden geleidelijk aan minder zuurstof nodig hebben. Dit zorgt ervoor dat u minder benauwd wordt tijdens inspanning.

Daarnaast is beweging goed tegen de bijwerkingen van bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden. Corticosteroïden kan als bijwerking zorgen voor zwakkere spieren en botontkalking.

Training kan ook een positieve invloed hebben op andere aandoeningen die vaak voorkomen in combinatie met COPD zoals cardiovasculaire aandoeningen, diabetes en perifeer vaatlijden (verminderde doorbloeding).

Wat doet de fysiotherapeut bij COPD?

De fysiotherapeut brengt tijdens de eerste afspraak uw klachten zorgvuldig in kaart. Onder andere uw gezondheid en dagelijks functioneren wordt besproken en onderzocht.

Wij werken niet met standaard behandelplannen, maar leer u omgaan met hoe u naar uw eigen lichaam kunt luisteren en kunt functioneren met uw COPD klachten.

Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om niet in een sportzaal te trainen. U kunt ook kiezen om buiten of thuis te trainen als u dit prettiger vind.

Naast trainen onder begeleiding is het belangrijk dat u zelf ook oefent om uw conditie en/of het spieruithoudingsvermogen te verbeteren.

Wordt fysiotherapie vergoed bij COPD?

Afhankelijk van de FEV1 waarden en de code die de longarts u geeft krijgt u een aantal behandeling uit de basis verzekering vergoed.

Werkwijze van Happy Life Fysiotherapie & Coaching

Wij laten u zien en ervaren welke handvatten er voor u mogelijk zijn om op een goede manier om te gaan met uw COPD klacht. Door kunt u beter omgaan met uw COPD klachten en het leren u luisteren naar uw lichaam. Hierdoor kunt u weer optimaal functioneren binnen uw eigen mogelijkheden in het dagelijks leven.

Het trainingsschema wat wij samen met u maak is op maat gemaakt en aangepast op uw wensen en mogelijkheden.

Leonie heeft de bijscholing gedaan voor COPD fysiotherapeut en is aangesloten bij chronische ZorgNet.

Publicatie: juni 2018, Update: Augustus 2019, mei 2020

Auteurs: Leonie de Bree MSc

Bronnen:

KNGF richtlijn

NHG standaard

COPD & Astma

Revalidatie bij chronische longziekte

Leonie de Bree & Willemijn Snapper