Ga naar hoofdinhoud
| 06 - 116 280 66

Last van spieren en pezen kunnen heel vervelend zijn. Als je dit niet goed behandeld kunnen deze klachten soms lang duren.

Wat is een spier?

De spieren (de dwars gestreepte spieren) zorgen er voor dat je kan bewegen. Er zijn verschillende soorten spieren gladde spieren die zich met namen bij de organen en de bloedvaten bevinden, de hartspier en de dwarse spieren. Binnen het bewegingsapparaat hebben wij te maken met de dwarse spieren.

Er wordt over dwarse spieren gesproken omdat de spierbuiken een dwars gestreepte structuur hebben. Om de verschillende spiervezels bevind zich bindweefsel (om de spiervezels zit het endomysium, om de spierbundels het perimysium om de spierbuik zit het epimysium).

Door deze samenstelling is er een mogelijkheid om de spierbundels en spiervezels t.o.v. elkaar te laten verschuiven.

De spiervezels bestaan uit actine en myosyne filamenten ook wel de dikke en dunne spiervezels genoemd. Deze filamenten overlappen gedeeltelijk met elkaar waardoor ze wanneer deze spier samentrekt in elkaar kunnen schuiven.

In de theorie worden er 3 spiervezeltypes onderscheiden (type 1, Type 2a, Type 2b/x). Type 1 werkt wat trager en verbruikt zuurstof, kan activiteiten lang volhouden, type 2 werkt sneller waarvan type 2 a met en zonder zuurstof kan werken, type 2b/x alleen zonder zuurstof werkt en gebruiken met name glucose (koolhydraten) als brandstof. In literatuur wordt type 2b soms nog gebruikt tegenwoordig wordt er gesproken over type 2x.

Spieren hebben een aantal functies

  • handhaven van de houding
  • bewegen

Spieren lopen over in de pezen. Wat is een pees nu precies en wat is zijn functie.

Wat is een pees?

Pezen verbinden de spierbuiken met het skelet, het bindweefsel en de kapsels van de gewrichten. De pezen hebben de belangrijke taak om de kracht wat de spierbuik genereert over te brengen aan het skelet, kapsel. Waardoor er een beweging ontstaat. In de pees bevinden zich ook sensoren die de spanning van de spier in de gaten houden. In de spier zelf zitten sensoren die de rek van de spier in de gaten houden.

Helaas gaat het niet altijd even goed en ontstaan er soms klachten.

Peesklachten

Een hele bekende klacht van pezen is een pees ontsteking, wat wij tendinitis noemen. Een veel voorkomende oorzaak zijn herhalende beweging waardoor er een overbelasting ontstaat.

Wat een heel bekend fenomeen is dat de klachten langzaam ontstaan. En in de loop van der tijd toenemen. De klachten kunnen uiteindelijk der mate heftig worden dat je niet meer goed kunt functioneren door deze klachten. De klachten die vaak ervaren worden zijn:

  • Pijn, hiervoor adviseren huisarts meestal paracetamol. Mocht je meerdere soorten medicatie gebruiken. Is het raadzaam om met je huisarts te overleggen.
  • Pijnklachten kunnen vaak verergeren bij specifieke bewegingen b.v. bij een tennis elleboog met pols bewegen, hand dichtknijpen en/of wringen.
  • Het kan gebeuren dat de pees wat verdikt b.v. bij een ontsteking van de achillespees.

Een peesklacht kan lang duren. Dit komt met name omdat de doorbloeding in de pees minder goed is dan in de spier. Belangrijk is om verdere overbelasting te voorkomen, maar wel rustig te blijven bewegen. Het is mogelijk om oefeningen te doen zoals rek oefeningen, excentrische kracht training (krachttraining waarbij de spier-pees verlengt). Mits je dit op de juiste manier uitvoert met de juiste parameters kan dit soms helpend zijn om de klachten te verminderen.

Wat wij kunnen betekenen bij peesklachten?

Aan de hand van ons diagnostische proces kunnen wij je uitleggen wat jij tegen je klacht zou kunnen doen. Is het verstandig om bepaalde handelingen (tijdelijk)  aan te passen. Zij er onderliggende oorzaken die een rol spelen? Dan kunnen wij met jouw kijken hoe wij deze samen met jou op kunnen lossen. Wanneer de fase aanbreekt dat het weer beter gaat. Kunnen wij je begeleiden bij het weer volledig opbouwen van functie waardoor je weer kunt werken en sporten zonder deze klachten.

buikspiertraining

Natuurlijk hoeven niet alleen de pezen klachten te veroorzaken. Ook in de spier kan er iets niet goed gaan waardoor jij klachten gaat ervaren van je spieren.

Welke oorzaken kunnen spierklachten hebben?

Spierklachten kunnen verschillende oorzaken hebben

  • Spierscheur (zweepslag): Een spierscheur ontstaat meestal door een plotselinge snelle en krachtige beweging. Meestal ervaar je direct een hevige pijnscheut/knapje of scherpe pijn. Op de plaats van het spierscheurtje ontstaat meestal een blauwe plek.
  • Verhoogde spierspanning ookwel gespannen spieren genoemd. Meestal ervaar je wanneer de spanning  hoger wordt een stijf trekkend gevoel en dit kan op een bepaald moment ook pijn veroorzaken. Naast massage, rek oefeningen is het belangrijk om ook de oorzaak van de klacht op te sporen en aan te pakken.
  • Myofasciale Triggerpoint ookwel spierknoop genoemd. Is een spier die in samengetrokken positie blijft, waardoor en lokaal een kleine verdikking voelbaar is. Een triggerpoint kan uitstraling geven naar een groter gebied. Daarom kan het zinvol zijn om de triggerpoint te behandelen met Myofasciale triggerpoint therapie en/of dryneedling.
  • Te korte spieren

Iedere klacht vraagt zijn eigen aanpak. Omdat iedereen anders is zal voor iedereen de begeleiding anders zijn. Na de intake bepalen wij samen wat de beste behandeloptie is voor het optimale resultaat.

boksbal

Update: juli 2020

Leonie de Bree, Fysio

 

Bronnen:

Vorm en beweging, Lohman

Toegepaste fysiologie

Inspannings- en sportfysiologie, Gerard van der Poel

oefentherapie bij spier en pees aandoeningen

Thuisarts

Zweepslag