Ga naar hoofdinhoud
| 06 - 116 280 66

Schouderklachten komen ook zeer vaak voor en kunnen zeer verschillend van aard zijn. In beweging blijven is belangrijk, maar wel met mate. Omdat de schouder zo complex is zijn er ook veel verschillende soorten klachten bij de schouder. Vaak worden de klachten veroorzaakt door een disfunctioneren van de spieren. Dat wil zeggen dat de spieren die de schouder moeten stabiliseren niet goed met elkaar samenwerken en dit kan leiden tot klachten.

Over de schouder

De schoudergordel bestaat uit een aantal gewrichten en is een zeer beweeglijk onderdeel van het lichaam. Het schoudergewricht heeft in alle richtingen een grote bewegingsuitslag. Dit is nodig voor de vele handelingen die we in het dagelijks leven met de schouder uitvoeren.

Het schoudergewricht bestaat uit de bovenarm en het schouderblad. Aan de bovenkant van de bovenarm zit een kop (bol). Deze rolt en glijdt in de kom (hol) van het schouderblad. Om deze botten bevindt zich een veelvoud aan banden en spieren, die bewegingen begeleiden en sturen. Het schouderblad, het sleutelbeen en de ribben samen met de wervelkolom zijn ook een belangrijk onderdeel  van het beweegpatroon.

Soorten schouderklachten

Schouderklachten komen frequent voor bij de bovenhandse sporten zoals handbal, tennis, honkbal, zwemmen en volleybal. Bij jonge sporters zijn de schouderklachten vaak het gevolg van overbelasting van de spieren en de gewrichtsbanden.

Klachten bestaan uit:

  • Pijnklachten bij het omhoog of opzij bewegen van de arm
  • Stekende en of brandende pijn aan de voorkant van de schouder bij kracht zetten wanneer de arm boven het hoofd is geheven
  • De schouder voelt warm aan
  • De schouder is dikker
  • Slapen/liggen op de pijnlijke schouder is niet mogelijk.

Instabiliteit schouder

Een voorste kapsel instabiliteit van de schouder wil zeggen dat de kop van de schouder af en toe naar voren uit de kom schiet, waardoor het voorste kapsel op rek komt te staan.

Klachten bestaan uit:

  • (Vage) pijn, aan de voorkant van de schouder en soms ook bovenarm
  • Een schouderkop die in en uit de kom schiet
  • Minder kracht in de arm
  • Krakend/klikkend gevoel en/of geluid wanneer de schouder bewogen wordt

Advies

Bij acute schouderklachten is het belangrijk dat je stopt met de (sport)activiteit. De kans dat je iets beschadigd hebt in je schouder is groot en door door te gaan met je (sport)activiteit kan je de klacht verergeren.

Zoals eerder beschreven kunnen schouderklachten het gevolg van een disbalans in de schouder spieren zijn. De pezen raken overbelast en hierdoor ervaar je de (pijn)klachten. Probeer de (sport)activiteit te verminderen waardoor je de overbelaste spieren rust geeft. Daarnaast is het verstandig om oefeningen te doen om je spieren te versterken c.q. de disbalans in de spieren op te heffen.

Soms komt het voor dat de schouderklachten worden veroorzaakt door het niet goed bewegen van de schouder en/of schouder gordel. Door te mobiliseren en het beweegpatroon weer te trainen kunnen de pijnklachten verminderen.

 

Mijn werkwijze

Ik begin met een intake gesprek om te kijken waar en wanneer je last hebt, hoe de klachten zijn ontstaan. Naar aanleiding van het intake gesprek doe ik het fysiotherapeutisch onderzoek om te kijken wat er aan de hand is.

Naar aanleiding van de intake en het onderzoek kijk ik samen met jouw wat de behandelmogelijkheden zijn. En hoe wij samen jouw klachten kunnen oplossen. Door samen te werken weet je zelf goed wat je kunt doen om je klachten op te lossen. Je hebt zelf invloed op je eigen herstel.

Trainen kan een deel zijn van het behandeltraject. Een aantal oefeningen kan je thuis doen. Ben je meer iemand die graag buiten bezig is. Dan is het ook mogelijk dat we kijken hoe je kan trainen/oefenen tijdens je buiten activiteit.

Wil jij meer weten over de mogelijkheden neem vandaag nog contact met mij op.