Slijmbeurs ontsteking is een term die vaak genoemd wordt bij schouder klachten. Wat is een slijmbeurs nu precies, welke klachten geeft een slijmbeursonsteking. En wat kan je er tegen doen als je onverhoopt een slijmbeurs ontsteking hebt opgelopen? Graag staan wij hier met jouw bij stil en hopen wij je de eerste stappen op weg te helpen om je klachten te doen verminderen.
Wat is een slijmbeurs?
Een slijmbeurs ook wel bursa genoemd. De bursa is een kussentje gevuld met vocht dat tussen een pees en een bot ligt. Meestal vind je een bursa dicht bij de aanhechting van de pees aan het bot, en zorgt ervoor dat het gewricht soepel kan bewegen zonder dat de pees over het bot schuurt. Door het lichaam heen zijn er verschillende slijmbeurzen te vinden, bijvoorbeeld in de knie, schouder of heup.
Een slijmbeurs kan gaan ontsteken, dat noemen we dan een slijmbeursontsteking, de medische term hiervoor is bursitis. Een slijmbeursontsteking kan ontstaan door overbelasting. De ontsteking of irritatie is meestal het gevolg van wrijving (pezen en botten die langs elkaar heen bewegen). Meestal ontstaat er eerst een irritatie als deze voortduurt kan er een ontsteking ontstaan.
Welke klachten geeft een slijmbeursontsteking?
De klachten die voorkomen bij een slijmbeursontsteking in de schouder zijn:
- pijn bij bewegen boven schouderhoogte
- nachtelijke pijnen, waardoor je s’nachts niet goed kunt doorslapen en je wakker wordt door de pijnklachten.
- niet op de schouder kunnen slapen, er op liggen geeft extra druk op de schouderslijmbeurs waardoor de pijnklachten toenemen.
- uitstralende pijn in de arm
Mochten de klachten blijven aanhouden. Dan is het mogelijk om de fysiotherapeut te raadplegen. Wij gaan eerst samen met je in gesprek om het ontstaan en de bijdragende factoren in beeld te brengen en kunnen fysiotherapeutisch onderzoek uitvoeren. Aan de hand van dit onderzoek bespreken wij met je de uitkomsten om vandaar uit samen met jouw het beste persoonlijke behandelplan op te stellen.
Als de klachten langer dan 3 maanden aanhouden kan er aanvullend onderzoek overwogen worden. Hierbij kun je denken aan een echo of een röntgen om de schouder beter in kaart te brengen. Zodat andere oorzaken die rol kunnen spelen bij het in stand houden van de ontstekingsklachten in beeld kunne gebracht. Om daarna te kunnen kijken hoe deze oorzaken opgelost kunnen worden.
gepubliceerd juli 2020, update september 2020
Geschreven door Leonie de Bree fysiotherapeute
Bronnen
universitair pijncentrum maastricht
Mocht je meer willen weten er zijn verschillende nuttige informatieve filmpjes te vinden. Zoals dit filmpje van shoulderdoc;