skip to Main Content
| 06 - 116 280 66

Wat is een cuff spier?

De spieren die de schouder stabiliseren worden rotator cuff genoemd. De belangrijke functie die deze spieren hebben is zorgen dat de schouder netje in zijn kom blijft en de rotator cuff maakt het draaien van de bovenarm mogelijk.

Wat is een cuff ruptuur?

Wanneer er wordt gesproken over een cuff ruptuur gaat het over een pees in de schouder die gescheurd is. Deze scheur kan gedeeltelijk (partieel) zijn of compleet (volledig gescheurd).

Wat zijn de oorzaken voor een ruptuur?

Een gescheurde pees kan komen door slijtage, meestal komt dat voor op oudere leeftijd. Daarnaast kan een scheur ontstaan op het moment dat er te veel kracht op de pezen komt te staan, bijvoorbeeld wanneer je een val maakt of wanneer de schouder uit de kom is gegaan of gebroken.

Wat zijn de klachten?

De klachten van een scheur van de cuff lijken sterk op slijmbeursklachten. De klachten kunnen je ’s nachts wakker houden. De meest voorkomende klachten bij een cuff ruptuur zijn:

  • Pijn aan de voorkant van de schouder
  • Uitstralende pijn naar de arm
  • Stijf gevoel in de arm
  • Moeilijkheden met het bewegen van de arm
  • Moeilijkheid met optillen van de arm
  • Verminderde kracht in de arm

Behandeling van de ruptuur

De fysiotherapeut maakt een schatting op basis van je verhaal en het klachtenbeeld de ernst van de klacht. Mocht er aanvullend onderzoek nodig zijn, wordt er vaak gekozen voor een echo.

Afhankelijk van de ernst van de klacht zijn er twee opties; niet operatief of operatief laten behandelen. In meeste gevallen wordt er gekozen voor conservatief.

Wanneer een scheur acuut is ontstaan na bijvoorbeeld een val of wanneer conservatief beleid onvoldoende heeft geholpen kan er in overleg met je fysiotherapeut besloten worden om je via de huisarts door te laten sturen naar een orthopeed. De orthopeed kijkt dan met aanvullend beeldonderzoek specifieker wat er aan de hand is en wat er aan gedaan kan worden. Over het algemeen wordt er alsnog voor een operatie gekozen. Dit komt omdat een scheur meestal niet vanzelf hersteld waardoor er kans is op het groter worden van de scheur of het structureel veranderen van de spier.

 

gepubliceerd juli 2020

geschreven door Willemijn Snapper, fysiotherapeut

Bronnen:

thuisarts

schoudernetwerk

meander ziekenhuis

Boek:

onderzoek en behandeling van de schouder door Koos van Nugteren