skip to Main Content
| 06 - 116 280 66

Schouderklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Ook spieren kunnen hierin een rol spelen. Dit kan een spier zijn in de bovenarm bijvoorbeeld de biceps (buiger van de elleboog en schouder). Maar er zitten meer spieren rond de schouder, zo zijn er spieren die alleen een functie hebben in het schouder gewricht zoals de spieren van de rotator cuff.

Klachten van spieren in de schouder kunnen rupturen (scheurtjes) zijn, maar ook peesontstekkingen zijn bekende en veel voorkomende klachten van spieren. Op deze pagina zullen wij verder ingaan op de spierscheurtjes van de rotator cuff.

Wat is een cuff spier?

De spieren die de schouder stabiliseren worden rotator cuff genoemd. De belangrijke functie die deze spieren hebben is zorgen dat de schouder netje in zijn kom blijft en de rotator cuff maakt het draaien van de bovenarm mogelijk. De rotator cuff bestaat uit de volgende spieren:

  • infraspinatus
  • Supraspinatus
  • Subscapularis
  • Teres Minor

Wat is een cuff ruptuur?

Wanneer er wordt gesproken over een cuff ruptuur gaat het over een pees in de schouder die gescheurd is. Deze scheur kan gedeeltelijk (partieel) zijn of compleet (volledig gescheurd). Wanneer er een volledige scheur is zal deze spier een deel van zijn functie verliezen, daarom kan het dan zinvol zijn om bij een volledige spierscheur met een arts te overleggen.

Wat zijn de oorzaken voor een ruptuur?

Een gescheurde pees kan komen door slijtage, meestal komt dat voor op oudere leeftijd. Daarnaast kan een scheur ontstaan op het moment dat er te veel kracht op de pezen komt te staan, bijvoorbeeld wanneer je een val maakt of wanneer de schouder uit de kom is gegaan of gebroken.

Het belangrijkste is dat je als je een spierscheur vermoed eerst goed gaat koelen. Het koelen wordt geadviseerd om dit minimaal 15 minuten vol te houden. En rust is belangrijkrijk in de eerste fase van herstel. Wij krijgen wel eens de vraag of massage kan helpen. Ons advies is om niet te masseren op de plaats van de spierscheur. In een latere fase kan de fysiotherapeut je helpen met adviezen en begeleiding om de belastbaarheid weer op te bouwen. En langzaam aan te zorgen dat de spier weer volledig belastbaar wordt.

Wat zijn de klachten?

De klachten van een scheur van de cuff lijken sterk op slijmbeursklachten. De klachten kunnen je ’s nachts wakker houden. De meest voorkomende klachten bij een cuff ruptuur zijn:

  • Pijn aan de voorkant van de schouder
  • Uitstralende pijn naar de arm
  • Stijf gevoel in de arm
  • Moeilijkheden met het bewegen van de arm
  • Moeilijkheid met optillen van de arm
  • Verminderde kracht in de arm

Behandeling van de ruptuur

De fysiotherapeut maakt een schatting op basis van je verhaal en het klachtenbeeld de ernst van de klacht. Mocht er aanvullend onderzoek nodig zijn, wordt er vaak gekozen voor een echo.

Afhankelijk van de ernst van de klacht zijn er twee opties; niet operatief of operatief laten behandelen. In meeste gevallen wordt er gekozen voor conservatief.

Wanneer een scheur acuut is ontstaan na bijvoorbeeld een val of wanneer conservatief beleid onvoldoende heeft geholpen kan er in overleg met je fysiotherapeut besloten worden om je via de huisarts door te laten sturen naar een orthopeed. De orthopeed kijkt dan met aanvullend beeldonderzoek specifieker wat er aan de hand is en wat er aan gedaan kan worden. Over het algemeen wordt er alsnog voor een operatie gekozen. Dit komt omdat een scheur meestal niet vanzelf hersteld waardoor er kans is op het groter worden van de scheur of het structureel veranderen van de spier.

 

gepubliceerd juli 2020 bijgewerkt september 2020

geschreven door Leonie de Bree, fysiotherapeut

Bronnen:

thuisarts

schoudernetwerk

meander ziekenhuis

Boek:

onderzoek en behandeling van de schouder door Koos van Nugteren