Ga naar hoofdinhoud
| 06 - 116 280 66

Wat is een voorste kruisband?

De voorste kruisband is een band die in de knie ligt. De voorste en de achterste kruisband vormen een stevige en beweeglijke verbinding tussen het dijbeen en het scheenbeen en voorkomen dat het onderbeen naar voren of naar achteren verschuift. Daarnaast voorkomen de kruisbanden dat bepaalde draaibewegingen mogelijk zijn tussen het onder- en bovenbeen.

 

Welke klachten geeft een gescheurde kruisband?

Een voorste kruisbanden kan scheuren bij een ongeluk of tijdens het sporten scheuren. Vaak is dit een draaien moment waarbij je het gevoel hebt dat er iets knapt in het knie gewricht.

Als je je kruisband scheurt krijg je meestal een pijnlijke-dikke knie. Dit komt doordat als jij je voorste kruisband scheurt er een bloeding ontstaat in het kniegewricht. Andere klachten die ontstaan is een instabiel gevoel, last met strekken van de knie, moeite met lopen.

Het kan ook voorkomen dat je de achterste kruisband scheurt. Het komt niet zo vaak voor dat dit gebeurt.

 

Wat kun je doen bij klachten van een gescheurde kruisband?

Als je jouw kruisband hebt gescheurd, wordt je vaak eerst naar de fysiotherapeut doorverwezen. De fysiotherapeut kan je uitgebreide voorlichting geven, spier verstrekkende oefeningen geven om de spieren van bovenbenen trainen zodat de stabiliteit van uw knie wordt verbeteren. Als dit onvoldoende effect heeft en de klachten aanwezig blijven, kan de huisarts je doorverwijzen naar de orthopeed voor verder onderzoek om eventueel operatie te overwegen om de kruisband te herstellen: een kruisbandreconstructie. Krijg je een voorste kruisband reconstructie dan wordt er op de plaats van de oude kruisband een nieuwe kruisband van een pees uit uw eigen lichaam. Welke pees er gebruikt wordt:

  • Hamstringplastiek: hierbij gebruikt de arts de pezen van twee dijbeenspieren (de hamstrings). Deze bevinden zich aan de binnenzijde van de knie.
  • Quadricepspeesplastiek: hierbij maakt de arts gebruik van een deel van de pees boven de knieschijf (Quadricepspees) soms wordt hierbij ook een stukje bot van de knieschijf gebruikt.
  • Patellapeesplastiek: hierbij maakt de arts gebruik van het middelste gedeelte van de kniepees – patellapees – waarbij een stukje bot aan beide zijden zit.
  • Allograft: als uw eigen weefsel niet voorhanden is of niet gebruikt kan worden, kan donorweefsel worden gebruikt om de kruisband te vervangen. Dit kan een patellapees zijn, een pees van de hamstrings of een achillespees.

Na een voorste kruisband reconstructie worden er vaak leefregels voorgeschreven o.a. de eerste weken lopen met krukken, beperkt belasten meestal 50% en kom je bij de fysiotherapeut te recht om te gaan revalideren. Het beleid wordt in overleg met de behandelend arts bepaald.

 

  • Heb je last van zwelling: het kan dan helpend zijn om met je been omhoog te gaan zitten. Daarnaast kan het prettig zijn om af en toe te koelen. Let er wel op met koelen dat je een theedoek tussen je coldpack en je huid hebt om bevriezing te voorkomen en koel max 15 minuten
  • Heb je heel veel pijnklachten dan kan je pijnstillers nemen. Wanneer je een chronische aandoening hebt of veel medicatie gebruikt kun je in overleg met je huisarts bepalen welke medicatie in jouw situatie het beste is.

 

Welke oefeningen kan je doen voor je bovenbenen?

Er zijn een aantal oefeningen die je kunt doen om je bovenbenen (quadriceps) te versterken. De oefeningen mogen geen extra pijnklachten op roepen. Ons advies is om gedoseerd te oefenen. Soms kan het raadzaam zijn om advies te vragen zodat de oefeningen voor jouw aangepast en goed gedoseerd kunnen worden.

  1. Knie strekken

In het begin kan het zijn dat dit nog niet lukt. Dan kan het helpen om met je been op de bank te liggen en proberen je bovenbenen aan te spannen. Je zult merken dat je bovenbenen wel aanspannen.

Naar mate je bovenbeen weer meer kan hebben kan je zittend op de stoel je knie gaan strekken.

  1. Been gestrekt heffen

Zittend op de grond in lang zit (eventueel rolletje onder de knie), knie strekken en been gestrekt een klein stukje boven de grond.

  1. Squat

Om de squat te gaan uitvoeren is het wel belangrijk dat je kunt lopen zonder krukken.

Zet je voeten op heupbreedte, houdt je rug recht (navel ingetrokken en brost op), zak een klein beetje door je knieën, hierbij breng je de billen naar achteren en naar beneden (als of je gaat zitten).

  1. Lunge

Wanneer oefeningen 1 t/m 3 zonder pijnklachten gaan kun je gaan uitbreiden met de lunge.

Ga rechtop staan en zet je voeten op heupbreedte en daarna een grote stap achteruit. Breng je achterste knie naar de grond, door te buigen met je voorste knie.

 

Wat kan de fysiotherapeut voor je doen

Soms kan het prettig zijn als je advies op maat krijgt. Natuurlijk helpen we je graag verder om je (sport)doelen weer te gaan bereiken. Leonie is gespecialiseerd in het behandelen van knieklachten. En helpen je graag als je hierbij hulp nodig hebt.

weerstand band oefening

 

 

Gepubliceerd: 24-06-2020

Geschreven door: Leonie de Bree

Bronnen:

NHG

KNGF knieletsel en revalidatie na VKB

 

Boeken: De Morree, J.J. (2009). Dynamiek van het menselijk bindweefsel: Functie, beschadiging en herstel (5e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum
Lohman, A.H.M. (2008). Vorm & Beweging (11e druk). Houten: Bohn Stafleu van Loghum

 

Wilt u meer betrouwbare patiënten informatie:

Antonius ziekenhuis informatie gescheurde kruisband en informatie over de kruisbandreconstructie

Thuisarts